Wednesday, January 24, 2007

"Ποιος επωφελειται;"

“Ποιός επωφελείται;”

Σε μια χρονική στιγμή, όταν το λαμπρό αστέρι του imperium romanum έχει ήδη αρχίσει να διανύει την τροχιά πρός τη δύση του, διατυπώνει ο τελευταίος μεγάλος πολιτικός, ρήτορας και φιλόσοφος της Ρώμης, ο Κικέρων, το ερώτημα που, για τις δυο χιλιετίες που θα ακολουθήσουν, θα αποτελεί πάντα τον “μπούσουλα” για να ανιχνεύσει κανείς τα κίνητρα που υπαγορεύουν τις ενέργειες των πολιτικών. “Cui bono?”. “Ποιός επωφελείται;” θα αναρωτηθούμε λοιπόν και’μεις σήμερα , προσπαθώντας να κατανοήσουμε την αιφνίδια σπουδή που επιδεικνύουν οι αιρετοί μας άρχοντες (Κυβέρνηση και Αξιωματική αντιπολίτευση) για την τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος καί την ίδρυση, όπως διατυπώνουν, “ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων” στη χώρα μας.
Ποιός επωφελείται λοιπόν; ΄Οχι βέβαια τα νέα παιδιά εκείνα που δεν κατάφεραν να διαβούν τη θύρα ενός ημεδαπού Α.Ε.Ι., για να σπουδάσουν, όπως θα επιθυμούσαν τα ίδια ή οι οικογένειές τους, Ιατρική ή Μαθηματικά ή Φυσική ή Χημεία ή Νομικά ή Θεολογία ή Φιλολογία. Oi νέοι αυτοί θα πάρουν , όπως και πρίν, των ομματιών τους, για να εγγραφούν, όσων οι οικογένειες το αντέχουν οικονομικά, και να σπουδάσουν την επιστήμη που επιθυμούν σε κάποιο Πανεπιστήμιο των Βαλκανίων ή της Ανατολικής Ευρώπης.
΄Οχι, ας μην τρέφουμε αυταπάτες, οι μοναδικοί ωφελημένοι θα είναι οι, όποιας λογής, φορείς των μελλοντικών “μη-κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων”, που θα ξεφυτρώσουν σε λίγο σαν τα μανιτάρια . Τα ιδρύματα αυτά δεν θα “θεραπεύουν” βέβαια επιστήμες που θα είναι εκ προοιμίου ασύμφορες οικονομικά για τους όποιας κατηγορίας χρηματοδότες τους, μιας και η λειτουργία τους θα προϋποθέτει υψηλές επενδύσεις σε απαραίτητα έργα υποδομής. Το μοντέλλο των “Πανεπιστημίων” αυτών μάς είναι άλλωστε οικείο, μιας και λειτουργεί άριστα (και κερδοφόρα για τους φορείς του) ήδη δυο σχεδόν δεκαετίες στη χώρα μας. Είναι τα γνωστά κολλέγια-παραρτήματα που φέρουν την επωνυμία κάποιου (αγγλο-σαξωνικού συνήθως) Πανεπιστημίου.”Πανεπιστήμια”, που, στο πνεύμα της τρέχουσας παγκοσμιοποίησης, λειτουργούν άριστα στα πλαίσια του μηχανισμού της σημερινής ύστερης καπιταλιστικής οικονομίας, μιας και τα προγράμματα σπουδών τους στοχεύουν σχεδόν αποκλειστικά στο να προετοιμάζουν κυρίως τα μεσαία στελέχη της ιδιωτικής οικονομίας.
Μια παραλλαγή των “ιδιωτικών” αυτών πανεπιστημίων είναι και τα ιδρύματα, τα Open Universities, που, μετά την πτώση του “υπαρκτού σοσιαλισμού”, ίδρυσε ο γνωστός αμερικανός χρηματιστής George Soros στην Ουγγαρία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία. Ιδρύματα, τα οποία( για να μην επεκταθούμε σε περαιτέρω χαρακτηρισμούς) προπαγανδίζουν μια συγκεκριμένη ιδεολογία και πολιτική θέαση. Ποιός μπορεί να εγγυηθεί ότι, στο μέλλον, δεν θα υπάρξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια-φορείς μιας συγκεκριμένης ιδεολογίας και στην Ελλάδα;
Ωφελημένοι θα βγούν ασφαλώς και οι αιρετοί μας άρχοντες, τουλάχιστον εκείνοι των δυο μεγάλων παρατάξεων του Κοινοβουλίου, που σήμερα , εμφορούμενοι από το πνεύμα μιας αγαστή ςομόνοιας, προετοιμάζουν το έδαφός για τις μελλοντικές “μεταρρυθμίσεις”. Πράγματι, δεν θα αποτελούσε πρωτοτυπία να επαναλαμβάναμε εδώ ότι, τουλάχιστον για τις τελευταίες τρείς δεκαετίες, όλοι οι θεοί και οι δαίμονες της Ψωροκώσταινας φαίνεται να συνωμοτούν αδιάλειπτα εναντίον των κρατικών Α.Ε.Ι. της χώρας αυτής. Μοναδικός τους στόχος: το “χτενισμα” των στατιστικών δεδομένων και η εμφάνιση, κάθε χρονιά όλο και περισσότερων, από τους νεαρούς βλαστούς μας στη στατιστική στήλη “φοιτητές-σπουδαστές” αντι της στήλης “άεργοι-άνευ επιτηδεύματος”, στην οποία θα έπρεπε να καταχωρηθούν. Οι συνέπειες της χονδροειδούς αυτής εξαπάτησης επιτείνονται από τις κουτοπόνηρες “μεταρρυθμίσεις” των κατά καιρούς επί της Εθνικής Παιδείας υπουργών, οι πραγματικές προθέσεις των οποίων είναι πια τόσο προφανείς που δεν χρειάζονται κάν σχολιασμό. Οι ίδιοι αυτοί αιρετοί μας άρχοντες έχουν καταφέρει να οδηγήσουν το κρατικό πανεπιστήμιο (που τόσο σήμερα απαξιωνουν ) στην οδό του κομματικού φατριασμού. Οι ίδιοι αυτοί αιρετοί μας άρχοντες θα είναι εκείνοι που θα απαλλαγούν από τη φροντίδα να βελτιώσουν την κατάσταση, μιας και θα έχουν πλέον το άλλοθι του “ανταγωνισμού” με τα “μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια”.
Είναι εκείνοι οι ίδιοι αιρετοί άρχοντες που θα βγούν τελικά ωφελημένοι, που εκπροσωπούνται επάξια από τον σημερινό Υπουργό της Οικονομίας. ΄Εναν κατ’εξοχήν θιασώτη του πνευματος της, οπως την αποκαλούν, Νέας Διακυβέρνησης, ο οποίος, γεμάτος αυτοπεποίθηση, αναγγέλλεί, ότι μετά την εκποίηση των ασημικών της χώρας, θα απαλλάξει τους κατέχοντες από τον επαχθή φόρο της Μεγάλης Ακίνητης περιουσίας και θα επιβάλει ακριβοδίκαια τη φορολόγηση της έγγειας περιουσίας σε όλους ανεξαιρέτως τους ευτυχείς κατοίκους της χώρας αυτής.
http://malingoudis.blogspot.com/

1 comment:

Angelos said...

Ε και;

Ωραία τα γράφετε στο σημερινό σας άρθρο στην "Ε" και οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος συμφωνεί με τις διαπιστώσεις σας. Τα συμπεράσματα σας όμωσ σηκώνουν συζήτηση.

Και το βασικό μου ερώτημα είναι "Ε και;" (εξίσου ισχυρό με το Cui bono?;)

Και τι έγινε δηλαδή που κάποιοι επωφελούνται; και τι έγινε που μια ιδεολογική σκοπιά έχει πρόσβαση στους φοιτητές;
Και σε τελική ανάλυση γιατί να μην έχω το δικαίωμα στην ΕΠΙΛΟΓΗ; Γιατί πρέπει να παώ στο εξωτερικό για να κάνω ΜΒΑ στην γαργαρολογία;

Μήπως αυτό που καίει είναι η εξίσωση αυτών των πτυχίων όσον αφορά στον διορισμό στο Δημόσιο; Μήπως εν τέλει λύνουμε το λάθος πρόβλημα;

με σεβασμό
Άγγελος