Noblesse oblige
Στις 8 Νοεμβρίου του 1864 ένας δεκαενιάχρονος πρίγκιπας από τη Δανία, ο Vilhelm, έδινε τον όρκο ότι, ως βασιλεύς Γεώργιος των Ελλήνων, θα προστατεύει το Σύνταγμα και τις ελευθερίες των υπηκόων του. Μια τελετουργία, με την οποία θα εγκαινιασθεί ένα νέο κεφάλαιο της νεοελληνικής ιστορικής μας περιπέτειας, που θα διαρκέσει μισόν αιώνα , μέχρι τη δολοφονία του Γεωργίου στη Θεσσαλονίκη, στις 18 Μαρτίου του 1913). Περίοδος, για την οποία μαρτυρούν, εκτός από τα άλλα, “επίσημα”, τεκμήρια και κάποια κατάλοιπα από την ιδιωτική ζωή του προπάτορα της τελευταίας βασιλικής δυναστείας της Ελλάδος.
Κατάλοιπα, που συνδέονται με το βασιλικό κτήμα στο Τατόϊ και με στιγμές από την οικογενειακή ζωή του εκεί με τη σύζυγό του Όλγα, εγγονή του τσάρου Νικολάου Α΄της Ρωσίας. Στο κτήμα αυτό ( όπου σήμερα υπάρχουν οι σαρκοφάγοι των δυο συζύγων) όταν ήταν μόνος του με τη γυναίκα του μιλούσε γερμανικά και με τα παιδιά του αγγλικά. Εδώ, μακριά από τα μάτια των υπηκόων του, που δεν ήθελε να μάθουν πόσο νοσταλγούσε τη μακρινή του πατρίδα, διατηρούσε ένα βουστάσιο και γαλακτοκομείο που το φρόντιζαν συμπατριωτες του από τη Δανία – Μια βουκολική ανάμνηση από τη γενέτειρά του στον μακρινό Βορρά.
Με τις ιδιωτικές στιγμές στο Τατοϊ συνδέονται και όσα έχουν απομείνει από τα έπιπλά του καθώς και πίνακες ζωγραφικής , κυρίως τοπιογραφίες, αλλά και πορτραίτα αγγλικής τεχνοτροπίας. ΄Ενα από αυτά (ένα πορτραίτο της Lady Catherine Wemyss) εμφανίστηκε προχθές στον πληστοριασμό των Christie’s με αρχική τιμή 2-3 χιλιάδες αγγλικές λίρες.
Η βασίλισσα Όλγα ήταν συλλέκτρια μικροτεχνημάτων από το εργαστήρι του συμπατριώτη της στη Ρωσία, του Fabergé. Διάφορα ζωάκια (ποντικάκια, καγκουρώ, φώκιες, γατάκια και κουνελάκια) του Fabergé γέμιζαν τα ράφια στο ιδιωτικό της υπνοδωμάτιο. ΄Ενα από τα κομψοτεχνήματα αυτά (ένας βάτραχος με θαυμάσια μάτια από διαμάντια) είδε και εκείνο προχθές το φώς της δημοσιότητος και αγοράστηκε στη δημοπρασία από κάποιο ρώσο νεόπλουτο.
Χωρίς αμφιβολία, ένα κεφάλαιο της ιστορίας μας έκλεισε προχθές με τη δημοπρασία των Christi’es. Κεφάλαιο που οπωσδήποτε τεκμηριώνει την αβελτηρία του ελληνικού Δημοσίου αλλά και αποκαλύπτει μια πτυχή από την προσωπικότητα του σημερινού επιγόνου της δυναστείας. Ο δισσέγγονος του πρίγκηπα από τη Δανία αποδείχθηκε, με την πολιτεία του, μικρότερος των περιστάσεων. Το προχθεσινό ξεπούλημα της πατρογονικής περιουσίας τον ανέδειξε όμως και ως επιλήσμονα ενός κανόνα που θ΄έπρεπε να είναι απαράβατος για κάθε γαλαζοαίματο, ότι δηλαδή “η ευγενής καταγωγή δημιουργεί υποχρεώσεις”
"Ελυθεροτυπία" 27.1.2007
Saturday, January 27, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment