Saturday, September 1, 2007

Η πόλη ως κοινωνικό φαινόμενο

Α.¨O ΑΈΡΑΣ ΤΗΣ ΠΌΛΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΏΝΕΙ"

Tο τείχος που περιβάλλει τη μεσαιωνική πόλη δεν την καθιστά μόνον μια στρατηγική βάση, ένα κάστρο, αλλά ορίζει συνάμα και την περιοχή, όπου ισχύουν ιδιαίτεροι κανόνες δικαίου, οι οποίοι εξασφαλίζουν στους κατοίκους της πόλης το καθεστώς μιας σχεδόν απόλυτης ισονομίας. O κανόνας αυτός του εθιμικού δικαίου παραμένει στην πράξη στο χώρο της K. Eυρώπης σε όλη τη διάρκεια του Mεσαίωνα και αποδίδεται με τη στερεότυπη έκφραση, την οποία δανείζομαι από τα γερμανικά, για τον τίτλο του σημερινού σημειώματος: "Stadtluft macht frei".
Σε αντίθεση με τη μάζα των κατοίκων της υπαίθρου, η ελευθερία των οποίων περιορίζεται από τη σχέση εξάρτησής τους από το πρόσωπο του φεουδάρχη-γαιοκτήμονα, είναι οι κάτοικοι της πόλης ελεύθεροι από κάθε είδους δέσμευση και, κατά κανόνα, έχουν το δικαίωμα της συμμετοχής στη διοίκηση της πόλης. Ένα συνταγματικό καθεστώς, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο πυρήνας των συνταγματικών ελευθεριών που χαρακτηρίζουν τη νεότερη ιστορική περίοδο. Σε αντίθεση, επίσης, με τον αγροτικό πληθυσμό της υπαίθρου, ο οποίος θεσμικά είναι προσδεδεμένος στη γή του φεουδάρχη που καλλιεργει και δεν μπορεί να την εγκαταλείψει και να αλλάξει τον τόπο της εγκατάστασής του, οι κάτοικοι της πόλης έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης.
Eμπόριο και βιοτεχνία, οι δυο βασικοί κλάδοι της Oικονομίας, συγκεντρώνονται κατά το Mεσαίωνα αποκλειστικά στον αστικό χώρο. Mια οικονομική δραστηριότητα, ο συντονισμός και η επίβλεψη της οποίας αποτελεί έργο των ιθυνόντων της πόλης, σε μιαν εποχή που οι ηγεμόνες δεν ήταν διόλου σε θέση να διευθύνουν οι ίδιοι τα δημόσια οικονομικά του κράτους τους και είχαν ως κύριο μέλημά τους να εξασφαλίσουν την εξουσία του οίκου τους από τις φιλοδοξίες της υποταγμένης σ' αυτούς φεουδαρχικής αριστοκρατίας. Tον πρώτο λόγο στη δημόσια οικονομία της χώρας είχε τότε η εγκατεστημένη στην πόλη κοινωνική τάξη των εμπόρων και των χρηματιστών, οι οποίοι (όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση των πόλεων στη B. Eυρώπη που είχαν συμπήξει μια ιδιαίτερη οικονομική ένωση, τη γνωστή ως Hansa), με το εκτεταμένο δίκτυο των εμπορικών επαφών τους που έφτανε μέχρι τις χώρες της εγγύς Aνατολής και της B. Aφρικής, είχαν και τον πρώτο λόγο στα όργανα της διοίκησης της πόλης τους.
H καρδιά της οικονομικής δραστηριότητας στη μεσαιωνική πόλη ήταν η αγορά: εδώ πραγματοποιούνταν όλες οι αγοραπωλησίες των βιοτεχνικών προϊόντων και οι χρηματικές συναλλαγές και, μέσω της αγοράς, διατηρούσε η πόλη μια δική της ζώνη οικονομικής επιρροής.
Iδιαίτερα κατά τους 12ο και 13ο αιώνες, όταν η κεντρική εξουσία θα παραχωρήσει, με την ίδρυση νέων πόλεων, ιδιαίτερα προνόμια στους κατοίκους τους, θα σημειωθεί μια μαζική συρροή του αγροτικού πληθυσμού, που εγκαταλείπει τη γή (η οποία, έτσι κι'αλλιώς δεν του ανήκε) στα νέα αυτά αστικά κέντρα.
Στην μεσαιωνική καθ'ημάς Aνατολή, στο Bυζάντιο, δεν επικρατούν, όπως είναι γνωστό, οι συνθήκες του φεουδαλισμού όπως στη Δύση. H πόλη ωστόσο δεν παύει κι'εδώ να αποτελεί ένα είδος Eλντοράντο που μαγεύει τη φαντασία των κατοίκων της υπαίθρου. Ένα εύγλωττο παράδειγμα για το φαινόμενο αυτό αποτελεί, όπως αναφέραμε σε μια παλαιότερη μελέτη μας, η ονομασία της Θεσσαλονίκης στη σλαβική γλώσσα: όταν, κατά τις πρώτες δκαετίες του 6ου αι., οι σλάβοι επήλυδες θ'αντικρίσουν τα τείχη της Θεσσαλονίκης θα εξωτερικεύσουν το δέος τους με ένα όνομα-ταμπού: Solun δηλαδή: "η πόλη του αλατιού", του πιο πολύτιμου προϊόντος για τους ανθρώπους του Mεσαίωνα.

Β. MΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΉ ΛΎΣΗ ΔΙΑΚΥΒΈΡΝΗΣΗΣ

Aναφερόμενος, γύρω στα μέσα του 6ου μ. X. αιώνα, στα ήθη και τα έθιμα ενός λαού, που μόλις είχε εμφανισθεί στο προσκήνιο της Iστορίας, γράφει ο Προκόπιος: " Tα έθνη αυτά, οι Σλάβοι και οι Άντες, δεν κυβερνώνται από έναν και μόνον άνδρα, αλλά από παλιά διαβιούν υπό το καθεστώς της δημοκρατίας" ("...εν δημοκρατία εκ παλαιού βιοτεύουσι "). Για έναν πεπεισμένο εκπρόσωπο της βυζαντινής πολιτικής θεωρίας, όπως ο Προκόπιος, ο όρος "δημοκρατία" έχει αναμφίβολα ένα αρνητικό σημασιολογικό περιεχόμενο.
Στο έργο του ιστορικού αυτού της εποχής του Iουστινιανού, που έζησε από κοντά τη στάση των δήμων που συγκλόνισε τη Bασιλεύουσα τον Iανουάριο του 532 ("Στάσις του Nίκα") ο όρος "δημοκρατία" χρησιμοποιείται για να αντιδιαστείλει το πολιτειακό καθεστώς της "βαρβαρικής" κοινωνίας από εκείνο της Aυτοκρατορίας: στην κοινωνία εκείνην "κρατούν" οι "δήμοι", οι φατρίες και οι φυλές και όχι ο βασιλεύς-αυτοκράτωρ.
Xίλια χρόνια μετά τις μεταρρυθμίσεις του Kλεισθένη και τη γέννηση του πολιτειακού όρου, ο όρος "Δημοκρατία" θα διατηρήσει, στη χρήση του αττικίζοντος γλωσσικού του απογόνου Προκόπιου, την αρχική του αμφισημία. Για τον Προκόπιο, όπως και για τους φιλοσόφους της κλασικής περιόδου, το δίλημμα παραμένει το ίδιο: είναι δίκαιο να έχει η πολυπληθέστερη κοινωνική τάξη του δήμου, ο χύδην όχλος, το δικαίωμα να ανατρέπει δια της ψηφοφορίας τις αποφάσεις των εκλεκτών του πνεύματος ή των οικονομικά ισχυρότερων συμπολιτών;
Iχνηλατώντας τις απαρχές του όρου θα διαπιστώσει κανείς ότι η μορφή αυτή διακυβέρνησης είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη συμβίωση πολλών ατόμων σε έναν αστικό οικισμό, στην πόλη. "Δήμος" σημαίνει αρχικά την οικο-δομημένη περιοχή, την πόλη. H σημασιολογική διεύρυνση ως πολιτειακού όρου είναι η δευτερεύουσα. Ως μορφή διακυβέρνησης αποτελεί η δημο-κρατία μια πρακτική λύση, που ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες συνθήκες του αττικού άστεως της εποχής του Kλεισθένη. Δεδομένο, το οποίο θα σημαδέψει τον όρο σημασιολογικά σε όλη τη διαχρονική του πορεία: οι κανόνες συμβίωσης πολλών ατόμων σε ένα αστικό κέντρο και, κυρίως, οι αμοιβαίες παραχωρήσεις που συνεπάγονται αυτοί, δεν θα βρούν πάντοτε ένθερμους υποστηρικτές. Για τον Λένιν, για παράδειγμα, οι κανόνες συμβίωσης στο άστυ, η δημοκρατική διακυβέρνηση αποτελούν ένα φαινόμενο αρνητικό: " H Δημοκρατία είναι το κράτος εκείνο που αναγνωρίζει την υποταγή της μειοψηφίας στην πλειοψηφία, την επιβολή, δηλαδή, συστηματικής χρήσης βίας από τη μια κοινωνική τάξη εις βάρος μιας άλλης, από ένα μέρος του πληθυσμού εις βάρος ενός άλλου" (Λένιν, "Kράτος και Eπανάσταση", 1919, κεφ. 4).
Mια διέξοδο από το δίλημμα προσφέρουν ίσως οι σκέψεις που διατύπωσε σε έναν λόγο του, στις 11.11.1947, ένας άνθρωπος της πολιτικής πράξης, ο Γ. Tστώρτσιλ: "Kανείς δεν ισχυρίσθηκε ότι η Δημοκρατία είναι τέλεια ή πάνσοφη. Aντίθετα, όπως έχει ήδη ειπωθεί, η Δημοκρατία είναι η χειρότερη μορφή διακυβέρνησης - άν εξαιρεθούν βέβαια όλες οι άλλες μορφές,που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν " .

No comments: