Wednesday, September 5, 2007

Μια σημαδιακή μέρα

Για τον κάθε Νεοέλληνα που διατηρεί, έστω και μια υποτυπώδη, σχέση με τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του γένους μας, σημαδεύεται το κεντρικό γεγονός της σημερινής μέρας – της έκτης του έννατου μήνα (6.9) – από έναν ευκρινέστατο οιωνό: η σφραγίδα του Αντιχρίστου, τα τρία εξάρια, είναι εκείνα που, ορατή και για τον κάθε δύσπιστο, ρίχνουν τη βαριά σκιά τους στο τηλεοπτικό event της ημέρας.
Το σημερινό τηλεοπτικό debate κυριαρχείται από τον σατανικό συνδυασμό των τριών 6: έξη (6) πολιτικοί αρχηγοί-υποψήφιοι αιρετοί μας άρχοντες συνέρχονται την έκτη (6) ημέρα για να ανακοινώσουν τα μελλοντικά τους σχέδια επάνω σε έξη (6) τομείς που αφορούν τη διαβίωση και την καθημερινότητα από όλους εμάς, τους “κοινούς” τους υπηκόους. Μέρα του Αντιχρίστου, λοιπόν, η σημερινή. Μια μέρα από την οποία, όπως είναι σίγουρος ο κάθε συνέλληνας, τίποτε το καλό και ωφέλιμο για τον ίδιο, αλλά και για την πατρίδα του,την Ψωροκώσταινα, δεν πρόκειται να προκύψει.
Τη σημερινή όμως μέρα, τη μέρα του τηλεοπτικού debate, μπορεί να την αντικρίσει κανείς από μια διαφορετική σκοπιά, προσφεύγοντας σε μια εικόνα, μια παρομοίωση από το φυσικό μας περιβάλλον. ΄Ετσι, για το φτερωτό βασίλειο αποτελεί μιαν υπόθεση ρουτίνας η δυσάρεστη έκπληξη που δοκιμάζει πάντα το θηλυκό, όταν, ύστερα από εβδομάδες υπομονετικού κλωσήματος, ανακαλύπτει ανάμεσα στους νεοσσούς της και ένα ξένο γιαβράκι, ένα μικρό κούκο. Eίναι η στιγμή που, αργά πια, καταλαβαίνει ότι ο φτερωτός αγύρτης έχει παίξει και παλι το συνηθισμένο του παιχνίδι, αφήνοντας το αβγό του στην ξένη φωλιά, βέβαιος ότι, όπως πάντα, η εξωτερική μορφή θα ξεγελάσει για το αληθινό περιεχόμενο.
Η σημερινή μέρα του τηλεοπτικού debate σημαδεύει αναμφισβήτητα τον κολοφώνα της δραστηριότητας του κούκου. Μιας δραστηριότητας, τα αποτελέσματα της οποίας θα γίνουν φανερά , λίγο μετά το άνοιγμα της κάλπης. Είναι τότε που θα ξεπετάγονται ένας-ένας οι νεαροί βλαστοί του κούκου από τα πανέρια, όπου οι δυο μεγάλες παρατάξεις είχαν αραδιάσει τις ελκυστικές τους υποσχέσεις.
Aβγά του κούκου, "λεπτομέρειες" που με κάθε φροντίδα είχε αποκρύψει το σημερινό κυβερνών κόμμα προεκλογικά από τον "κοινό" του ψηφοφόρο, αποδείχθηκαν οι εκπλήξεις που μας περίμεναν την επαύριο της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς:
Αβγό του κούκου αποδείχθηκε τελικά το προεκλογικό slogan της “επανίδρυσης του κράτους”. Μια φαρσοκωμωδία, η τελευταία πράξη της οποίας μας άφησε όλους με μια πικρή γευση. ΄Ενας από τους καίριους μηχανισμούς του “επανιδρυμένου” κράτους αποδείχθηκε τραγικά ανίκανος να προστατεύσει τα πιο στοιχειώδη αγαθά του υπηκόου , το βιός του αλλά και την ίδια του τη ζωή. Μια πυροσβεστική υπηρεσία ανεπαρκής σε προσωπικό και σε μέσα αλλά, το χειρότερο, αποψιλωμένη από ικανά στελέχη που δεν διέθεταν τα κατάλληλα κομματικά εχέγγυα, στάλθηκε στο πύρινο μέτωπο, την ώρα που ο πολιτικός προϊστάμενος (ο υπουργός του κυβερνώντος κόμματος) χάριζε απλόχερα την ευμένειά του κατά την τελετή ορκομωσίας των πραιτωριανών του “επανιδρυμένου” κράτους, που ονομάστηκαν συμβατικά αγροφύλακες.
Αβγά του κούκου αποδείχθηκαν και οι “μεταρρυθμίσεις” στην Παιδεία, μιας και η ερίτιμος κάτοχος του τίτλου., απέρχεται από το αξίωμα , αφήνοντας πίσω τίποτε άλλο παρά πομφόλυγες. Το χειρότερο όμως ήταν (όπως αποδείχθηκε τις μέρες αυτές, με το κομφούζιο βαθμολογίας των εισαγωγικών για τα Α.Ε.Ι.) το αποχαιρετιστήριο “πεσκέσι” της απερχόμενης υπουργού. Κατά τα άλλα, απασχολημένη με τις “μεταρρυθμίσεις” της δεν έχασε διόλου το χρόνο της η εριτιμος κ. Υπουργός με "ταπεινά" ζητήματα όπως ο αναλφαβητισμός στις "κατώτερες" τάξεις (το υψηλότερο ποσοστό στην E.E.), με τα ορφανά από δασκάλους μονοτάξια σχολεία στις παραμεθόριες επαρχίες ή με την εκπαίδευση των "δεύτερης κατηγορίας" πολιτών που είναι οι "Γύφτοι". Ένα μεγάλο πανέρι με αβγά του κούκου αφήνει πεσκέσι σε όποιον τη διαδεχθεί στον υπουργικό θώκο για να πορευθεί όπως εκείνος νομίζει καλύτερα.
Τα αβγά του κούκου, οι προεκλογικές υποσχέσεις που αποδείχθηκαν ανεκπλήρωτες, τα “ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” ήαν όμως πολύ περισσότερα. Ο καθένας από μας, τους “κοινούς υπηκόους”, θα έχει ασφαλώς και τη δική του εμπειρία. Μια εμπειρία, που (επιτέλους!) ας οδηγήσει το χέρι του, πρίν ρίξει την ψήφο μεθαύριο στην κάλπη…

2 comments:

ange-ta said...
This comment has been removed by the author.
ange-ta said...

καλημέρα κύριε καθηγητά μας!

Μετά από τις δηλώσεις της κ. Ρεπούση, ομολογώ ότι σας ζηλεύω σφόδρα!

"Εμείς ευτυχώς έχουμε το πανεπιστήμιο, χώρο ελεύθερης έκφρασης, έρευνας και διδασκαλίας και θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας