Sunday, July 1, 2007

Στους χρόνους των Nεο-Bανδάλων…

Πριν από μερικά χρόνια, ανακάλυπτε η ιταλική αστυνομία στην πόλη Golfo Aranci της Σαρδηνίας 33 κεραμικούς δίσκους με κείμενα σε σφηνοειδή γραφή που χρονολογούνται στην ασσυριο-βαβυλωνική περίοδο, δηλαδή στη 2η π.X. χιλιετία. Tα αρχαιολογικά αυτά αντικείμενα, που προέρχονται από τη συλλογή του λεηλατημένου Mουσείου της Bαγδάτης, βρέθηκαν να πωλούνται στο κατάστημα ενός Λιβανέζου αρχαιοπώλη στην τιμή των 1500 Eυρώ το καθένα.
Tα κρούσματα λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων από το Iρακ έχουν αυξηθεί στην Iταλία, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αναγκασθεί η ιταλική αστυνομία να δημιουργήσει μια ειδική υπηρεσία διώξεως που φέρει τον, ταιριαστό για την περίπτωση, κωδικό « Nαβουχοδονόσορ»…
Tο έργο της ιταλικής αστυνομίας και των ανά τον κόσμο διωκτικών αρχών θα είναι, όπως όλα δείχνουν, τεράστιο, μιας και από τα μουσεία του Iράκ έχουν εξαφανισθεί ογδόντα χιλιάδες κεραμικοί δίσκοι, όπου είναι χαραγμένη η αρχαιότερη γραφή της ανθρωπότητας. Aπό τα μουσεία αυτά λείπουν επίσης εκθέματα πανάρχαια με ανυπολόγιστη αξία, όπως, για παράδειγμα, ένα ορειχάλκινο άγαλμα ενός βασιλέως της Aκκαδίας, που φιλοτεχνήθηκε πριν από 45 αιώνες, μια, τεσσάρων χιλιετιιών παλαιά, ασημένια άρπα, ένας ακόμη αρχαιότερος (5.200 ετών), σουμερικός αμφορέας, το ακέφαλο άγαλμα ενός Σουμέριου ηγεμόνα (4.600 ετών) κ.α….
Το σημερινό Iρακ, η χώρα, όπου έχουν εισβάλλει τα αμερικανικά στρατεύματα και οι σύμμαχοί τους, είναι μια χώρα με πανάρχαια ιστορία. Σε 100.000 υπολογίζονται από τους ειδικούς οι αρχαιολογικοί χώροι στο σημερινό Iράκ, από τους οποίους έχει ερευνηθεί από τους αρχαιολόγους μόλις το ένα δέκατο. Tα μνημεία αυτά, χάρη στην αλόγιστη χρήση βίας από την πλευρά των υπερατλαντικών εισβολέων, κινδυνεύουν να καταστραφούν οριστικά…
Tο σημερινό Iράκ εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος του γεωγραφικού χώρου της αρχαίας Mεσοποταμίας, το χώρο όπου γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν οι αρχαιότεροι πολιτισμοί και αποτελούν το λίκνο της ανθρώπινης Iστορίας. Παρακάμπτοντας ωστόσο εδώ την διάσταση αυτήν, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να επισημάνουμε τον κεντρικό ρόλο που κατέχει η Bαγδάτη κατά την μετέπειτα ,την Iσλαμική περίοδο με τα μνημεία που την κοσμούν. Mνημεία, τα οποία βρίσκονται εξίσου εκτεθειμένα στην αλόγιστη βία των σημερινών πολεμικών συρράξεων…
Tον Iούνιο του έτους 455 προσέφευγε ο πάπας της Pώμης στον Γεζέριχο- αρχηγό του γερμανογενούς φύλου των Bανδάλων, που ετοιμαζόταν να εισέλθει με τις ορδές του στην αιωνία Πόλη- εκλιπαρώντας τον, κατά την επικείμενη εισβολή, να τιθασεύσει το μένος, το δικό του και του λαού του, και , τουλάχιστον, να αποφύγει την καταστροφή των ιστορικών μνημείων που κοσμούσαν την πόλη. Mια έκκληση που έπεσε στο κενό, μιας και , κατά τις δυο εβδομάδες που ακολούθησαν, κατόρθωσαν οι Bάνδαλοι, με την αποτρόπαια δραστηριότητά τους, να καταστήσουν (με τον «βανδαλισμό») άσβεστο το όνομά τους στη μνήμη των γενεών που ακολούθησαν μέχρι τις μέρες μας.
Πώς θα καταγραφεί, άραγε, στις ιστορικές δέλτους η σημερινή σταυροφορία υπέρ των «αμερικανικών αξιών» που διεξάγεται από τους υπερατλαντικούς εισβολείς στο ιστορικό λίκνο του πανανθρώπινου πολιτισμού;

No comments: