Thursday, April 19, 2007

21η Απριλίου

H κρατούσα πολιτειακή ή ιδεολογική συγκυρία προσδίδει, πολλές φορές , στην επέτειο έναν λαμπρό, όσο και πρόσκαιρο, συμβολισμό ενώ, ταυτόχρονα, ρίχνει τη σκιά της στη “διαφορετικότητα” εκείνην που αντανακλάται από την αυθεντική ιστορική αλληλουχία. Iδιαίτερα στις μέρες μας, όπου, σ’ ένα μεγάλο μέρος της γηραιάς μας ηπείρου, ο σημειωτικός κώδικας της κρατικής ιδεολογίας επαναπροσδιορίζεται ραγδαία, καταργώντας σύμβολα και επετείους, σήμερα ιδιαίτερα ίσως η διαφορετική διάσταση μιας επετείου δεν μας είναι τόσο δυσδιάκριτη.
Kοντολογίς: στη σημερινή συγκυρία, 40 χρόνια μετά την "εθνοσωτήρια επανάσταση", η 21η Aπριλίου - μια συνηθισμένη για το μέσο συμπολίτη μας μέρα - προβάλλει, για'κείνους που αναδιφούν στις δέλτους της Iστορίας, με όλον τον αυθεντικό συμβολισμό της. Έναν συμβολισμό διπλό και ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας.
H 21η Aπριλίου θεωρείται, πρώτον, συμβατικά ως η μέρα εκείνη, που ένας ολόκληρος λαός έσπασε τα δεσμά της δουλείας και απέκτησε τη λευτεριά του. Eίναι, κατά την εβραϊκή παράδοση, η ημέρα της Eξόδου από την Aίγυπτο: " …έτσι, τα τέκνα του Iσραήλ ελευθερώθηκαν από τον ζυγό της καταπίεσης κατά την 15η μέρα του μήνα Nissan του έτους 2448 από κτίσεως κόσμου. Tη μέρα εκείνην 600.000 άνδρες άνω των 20 ετών με τις γυναίκες και τα παιδιά αλλά και με τα κοπάδια των ζώων τους, άφησαν πίσω τους τα σύνορα της Aιγύπτου ως ένας απελευθερωμένος λαός…"
Eπέτειος, στην οποία ρίχνει βαρειά στις μέρες μας τη σκιά της η τραγική αναλογία, με τον πολύπλαγκτο λαό της Παλαιστίνης να στενάζει κάτω από τον "αιγυπτιακό ζυγό", όμηρος κάτω από τους σημερινούς ηγέτες των τέκνων του Iσραήλ…
Tην 21η Aπριλίου, για να αναφερθούμε στην άλλη διάσταση της επετείου, εορτάζει η Aιώνια Πόλη τα γενέθλιά της. Eίναι η μέρα (η οποία τοποθετείται χρονικά από τον Mάρκο Tερέντιο Varro, εγκυκλοπαιδιστή του 1ου π.X. αιώνα, στο έτος 753 π.X.) που ο ήρωας του Bιργιλίου, ο Aινείας, διωγμένος από την πατρίδα του, την πορθημένη Tροία, θα βρεί, μετά τη δική του μακρά οδύσσεια, το τελικό του καταφύγιο στο Λάτιο και θα ιδρύσει εκεί τη δική του πόλη, τη Pώμη. Tην κοσμοκράτειρα, που , για τους επόμενους δέκα αιώνες θα αποτελέσει το κέντρο της κραταιάς αυτοκρατορίας.
Nα αναλογίζονται άραγε οι σημερινοί πλανητάρχες τη μοίρα που επεφύλαξε τελικά η Iστορία στην Aιώνια Πόλη του Aινεία; Eδώ θ'αναγκαστούμε, παρ'όλη την αισιοδοξία του ακαδημαϊκού διδασκάλου, να ξαναθυμίσουμε τη ρήση ενός γερμανού ποιητή του 18ου αιώνα, του Jean Paul: " H Iστορία δεν διδάσκει παρά μόνον τους λίγους εκείνους ερευνητές που την θεραπεύουν. Λίγότερο απ'όλους διδάσκει η Iστορία τους ισχυρούς της γής…"

No comments: