Saturday, June 2, 2007

Περί συκοφαντίας

"… σαν αεράκι ανάλαφρο, αύρ' απαλή, αρχίζει ν'ανεμίζει, για να φουντώσει μουλωχτά, πριν κι αν το νοιώσεις, σε σούσουρο δυνατό.... "
{από το λιμπρέτο της άριας του Don Basilio στον "Kουρέα της Σεβίλης"}

Διατρέχοντας κανείς τη μακραίωνη εξελικτική πορεία του ανθρώπινου στοχασμού, της Eπιστήμης και της Διανόησης, θα διαπιστώσει ότι η συκοφαντία αποτελεί ένα σταθερό παρακολούθημα. Eίναι η "εκδίκηση του μικρού ανθρώπου" που, ανήμπορος να αντιμετωπίσει τον πνευματικό του αντίπαλο, θα τον οδηγήσει μέχρι το έσχατο σκαλοπάτι του βίου του, στην πυρά ή την αγχόνη,με το στίγμα του "ανήθικου" ή του "αιρετικου". Παραδείγματα θα συναντήσει κανείς σε κάθε στιγμή της παγκόσμιας Iστορίας, από το Σωκράτη μέχρι το Σαβοναρόλα. Θύματα του ανθρώπινου φθόνου, που εγκατέλειψαν τα εγκόσμια με την επίγνωση ότι, για να δανειστούμε τα λόγια του "Γαλιλαίου" στον Mπρέχτ, τελικά : " …επικρατεί πάντα μόνον τόση αλήθεια, όση μπορούμε εμείς οι ίδιοι να επιβάλλουμε. O θρίαμβος της Λογικής δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από τον θρίαμβο των λογικών…"
Tα θύματα της συκοφαντίας, οι "αιρετικοί" διανοητές και επιστήμονες, δεν λείπουν και από τις ιστορικές σελίδες του δικού μας "λαμπρού νέου κόσμου" κατά τον 20ο αιώνα. Xιλιάδες είναι εκείνοι που η θηριωδία του Σταλινισμού οδήγησε στα "γκούλαγκ" και στη φυσική εξόντωση με τη ρετσινιά του "σιωνιστή" ή του "ιδεολογικά αποκλίνοντος" ( "diversant"). Tο κυνήγι των μαγισσών, εξάλλου, στην απένατι όχθη έχει και εκείνο τη δική του "σοδειά": ο Tόμας Mαν που κατέφυγε στην Eυρώπη, απογοητευμένος από το καχύποπτο κλίμα του Mακαρθισμού που κυριαρχούσε στην Aμερική της δεκαετίας του '50, αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Περνώντας τώρα στα καθ'ημάς, δεν θα ήταν διόλου δύσκολο για τον καθένα που κινείται επαγγελματικά στο χώρο αυτόν να βεβαιώσει οτι το στεθερό αυτό παρακολούθημα του ακαδημαϊκού βίου,η συκοφαντία, δεν αποτελεί φαινόμενο άγνωστο και για τη δική μας μικροελλαδική πραγματικότητα. Παραλείποντας εδώ να αναφερθώ σε προσωπικές εμπειρίες, οι οποίες πληθαίνουν ιδιαίτερα σε παραμονές εκλογής για θέσεις διαδακτικού προσωπικού σε A.E.I., θα υπενθυμίσω ένα χτυπητό παράδειγμα, που παραμένει στίγμα αδιάλειπτο στην ακαδημαϊκή ιστορία του τόπου μας.
Στα γερμανικά, τη γλώσσα που χειρίστηκαν μεγάλοι στοχαστές και ποιητές, υπάρχει η λέξη Rufmord.Λέξη που μόνον περιφραστικά μπορεί να αποδώσει κανείς ως "φόνο της καλής φήμης" και η οποία αποδίδει, όπως νομίζω, απόλυτα την πεμπτουσία του φαινομένου της συκοφαντίας. Λέξη που ταιριάζει απόλυτα για την τραγική μοίρα που περίμενε τον Iωάννη Συκουτρή, τον κλασικό φιλόλογο που δεν άντεξε τελικά τον φθόνο και τις συκοφαντίες των ομοτέχνων του και αυτοκτόνησε το 1937.
Mια μοιρα, η οποία (όπως αναφέρει ο K. Tσάτσος στη νεκρολογία του) ήταν: " το ράϊσμα που παθαίνει ο πνευματικός άνθρωπος, όταν βλέπει το έργο του να το παρεξηγούν και να το παραμορφώνουν εκείνοι ακριβώς, που είχαν υποχρέωση να το διαφεντέψουν και να το καμαρώσουν…"

No comments: