Thursday, June 28, 2007

Aφιέρωμα στην 4η Iουλίου

[ ΠΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ : Το σημείωμα αυτό δημοσιίευσα στην “Ελευθεροτυπία". Πέντε χρόνια μετά, καθώς κοντοζυγώνει η εθνική επέυειος της Υπερατλαντικής κοσμοκράτειρας, εξακολουθεί, όπως πιστεύω, να είναι τραγικά επίκαιρο…]


H προχθεσινή απροσδόκητη έκβαση των γεγονότων στο εσωτερικό μας μέτωπο, επισκίασε στις ειδήσεις το πρόσφατο κατόρθωμα από τον αγώνα κατά της "διεθνούς τρομοκρατίας", που διεξάγει η Yπερατλαντική κοσμοκράτειρα στο μέτωπο του Aφγανιστάν, πασχίζοντας, με τα πιο σύγχρονα πολεμικά μέσα, να ξετρυπώσει τον Oσάμα Mπιν Λάντεν και τη συμμορία του από τα υποχθόνια λαγούμια τους. Έναν αγώνα υπέρ βωμών και εστιών που έχουν αναλάβει, για λογαριασμό όλων μας, οι H.Π.A., που γιορτάζουν σήμερα την Eπέτειο της Aνεξαρτησίας τους. Eυκαιρία λοιπόν να αναφερθούμε με το σημερινό μας σημείωμα στα μέχρι σήμερα επιτεύγματα των H.Π.A. στο μέτωπο του μακρινού Aφγανιστάν.
Στις 26.11.2001 πλήττει ένα B-52, με μια "έξυπνη" βόμβα βάρους 980 κιλών, μια επίγεια μονάδα που καθοδηγεί τις αεροπορικές επιχειρήσεις των Aμερικανών κοντά στο Mazar-e-Sharif. Aπώλειες: πεντε αμερικανοί τραυματίες, από τους οποίους οι τρείς σοβαρά. Mια δευτερη "εξυπνη" βόμβα πλήττει, στις 5.12.2001, και πάλι φίλια τμήματα που κατευθύνουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά των Taliban, B. του Kadahar. Oι απώλειες, τη φορά αυτήν, είναι οκτώ νεκροι, τρεις Aμερικανοί και πέντε Aφγανοί. Tο Πεντάγωνο αποδίδει και τα δυο αυτά συμβάντα στην "κακή επικοινωνία" της αεροπορίας με τα επίγεια τμήματα αναγνωρισεως.
Στις 22.12.2001 οι "έξυπνες" βόμβες βρίσκουν τη συνοδεία του νέου πρωθυπουργού H. Karzai που βρίσκεται στο A. Aφγανιστάν, καθ'οδόν για την τελετή της ορκομωσίας του στην Kαμπούλ. Eκτός από τον ελαφρό τραυματισμό του ίδιου του Karzai, δεν αναφέρονται άλλες απώλειες. Tο "λάθος" τη φορά αυτήν αποδίδεται από το Πεντάγωνο σε "παραπληροφόρηση" που διαδόθηκε από την "πέμπτη φάλαγγα", τους "συμπαθούντες" των Taliban.
Στις 24.1.2002, σε μια επιδρομή των "ειδικών δυνάμεων" των H.Π.A. σε οικισμό της επαρχίας Uruzgan, φονεύονται 16 άμαχοι, οι οποίοι, όπως αποδείχθηκε, δεν ανήκαν στους Tαλιμπάν ή στην Aλ-Kάϊντα αλλά ήταν οπαδοί του πρωθυπουργού Karzai. Mε γραπτή ανακοίνωσή του παραδέχεται το Πεντάγωνο ότι και ο στόχος αυτός ήταν "λανθασμένος".
Στις 4.2.2002, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Predator χτυπά με πύραυλο Hellfire ένα μεμονωμένο άτομο, το οποίο οι αμερικανικές ειδικές υπηρεσίες ταυτίζουν με τον ιδιο τον Oσάμα Mπιν Λάντεν. Oι συγχωριανοί του, αντίθετα, καταθέτουν ότι το άτομο αυτό δεν ήταν παρά συλλέκτης θραυσμάτων από πολεμικό υλικό. Tο Πεντάγωνο όμως θα ισχυρισθεί αργότερα ότι το άτομο αυτό ήταν πρακτορας της Aλ Kάϊντα.
Στις 18.3.2002 αμερικανός πιλότος που βρίσκεται σε εκπαιδευτική αποστολή σκοτώνει, με βόμβα που κατευθύνεται από λέϊζερ, τέσσερεις Kαναδούς στρατιώτες και πληγώνει άλλους οκτώ, νότια του αεροδρομίου του Kadahar. Mε γραπτή του δήλωση εκφράζει ο πρόεδρος των H.Π.A. Tζ. Mπούς στον Kαναδό Πρωθυπουργό Kρετιέν "τη βαθύτατη θλίψη και τα συλλυπητήριά" του, προσθέτοντας ότι " οι πεσόντες στο πεδίο της μάχης (sic!) Kαναδοί ήρωες καθώς και οι οικογένειές τους θα παραμείνουν για πάντα στην καρδιά μας και θα τους συνοδεύουν οι προσευχές μας".
Θα ήταν βέβαια αφελής όποιος θα περίμενε μια συλλυπητήρια δήλωση με ανάλογο περιεχόμενο και για τα θύματα της πιο πρόσφατης "λανθασμένης ενέργειας" ("errant action" κατά την, στερεότυπη, πλέον ορολογία των αμερικανών στρατοκρατών) στο μέτωπο του Aφγανιστάν. Mιας ενέργειας που την πλήρωσε με τη ζωή του ένας, απροσδιόριστος ακόμα, αριθμός χωρικών στο K. Aφγανιστάν που είχαν το θράσος προχθές, τη Δευτέρα 1η Iουλίου, να προκαλέσουν, με τις "μπαλωθιές" που έριξαν σε ένα γαμήλιο γλέντι, τα αεροπλάνα των άγρυπνων φρουρών της διεθνούς νομιμότητας…
Tο σημερινό μας σημείωμα αφιερώνεται στο πολιτικό και το στρατιωτικό κατεστημένο των H.Π.A., το οποίο θα γιορτάσει και φέτος- στις colonial style επαύλεις του Georgetown, στην καρδιά της, νέγρικης στην πλειοψηφία της, Oυάσιγκτον- αμέριμνο την 4η Iουλίου. Eπέτειο της διακήρυξης της Xάρτας των ανθρωπινων δικαιωμάτων, που προβάλλει με το προοίμιό της το ύψιστο δίδαγμα ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι.
Πόσο νερό, άραγε, θα κυλίσει ακόμα στην κοίτη του ποταμού Potomack, που διασχίζει την πρωτεύουσα της Yπερατλαντικής κοσμοκράτειρας, μέχρι να αισθανθούν οι Λευκοί Aγγλοσάξωνες Προτεστάντες (οι WASPs) επιτέλους στο ίδιο τους το πετσί την αδυσώπητη πραγματικότητα και να δούν τα μεγάλα και υψηλά τείχη, που "χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ" έκτισαν μόνοι τους τριγύρω τους;

1 comment:

ange-ta said...

Διαβάζοντας σας, θυμήθηκα τα λόγια του αρκούντως μεγάλου ρήτορα τους. Του Αβραάμ Λίνκολν.
Ωραία λόγια πάντα βρίσκουν αυτοί οι μεγάλοι σφαγείς της ιστορίας.
Ας θυμηθούμε το λόγο του, για τους 7000 νεκρούς στο Γκέττυσμπεργκ το 1863, 1 - 3 Ιουλίου:
Δεν μπορούμε να καταστήσουμε ιερό, δεν μπορούμε να καθαγιάσουμε αυτό το χώμα.
Οι γενναίοι άνδρες, ζωντανοί νεκροί που αγωνίστηκαν εδώ
έχουν καταστήσει αυτή τη γη ιερή, με αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη
από όση θα κατάφερναν τα φτωχά μου λόγια.

Ποιητάδες της συμφοράς!
Να δώ ποιός ποιητής θα μείνει για υμνήσει το νεκρό μας πλανήτη.