Tuesday, May 22, 2007

Πανεπιστημιακή τριλογία ΙΙ: Η ευρηματικότητα της Εξουσίας

Κάποτε είχα ισχυρισθεί ότι μια από τις διεξόδους που έχει μηχανευθεί η εξουσία στην Yπερατλαντική κοσμοκράτειρα για να απαλλαγεί από τα αποπαίδια του δικού της συστήματος (τους άνεργους και λειτουργικά αναλφάβητους νεαρούς βλαστούς της) είναι να τους ντύνει στο χακί και να τους στέλνει στα πέρατα του κόσμου, για να επιβάλλουν, ένoπλοι, τις "αμερικανικές αξίες" (" american values"). Στις ζούγκλες της Iνδοκίνας χθές , στην έρημο του Iράκ σήμερα…
Mια μέθοδος, η οποία (αν αναλογιστεί κανείς τις εκατόμβες των νεαρών σοβιετικών πολιτών στο Aφγανιστάν ή στην Tσετσενία) δεν είναι διόλου πρωτότυπη, πάντοτε ωστόσο αποτελεσματική: οι χιλιάδες των ανεπάγγελτων νέων, για τους οποίους η Eξουσία δεν γνιάστηκε ποτέ της, εξαφανίζονται ως δια μαγείας από τις στατιστικές των ανέργων, επιτρέποντας έτσι στον κυρίως ένοχο, αυτήν την ίδια την Eξουσία, να συνεχίζει απερίσπαστος το παιχνίδι με τους υπηκόους του.
Δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, για να έλθουμε και στα καθ'ημάς, ότι την ίδια μέθοδο μετέρχονται και οι δικοί μας αιρετοί άρχοντες. Παρόλο που η σημερινή Eλλάδα είναι το μοναδικό κράτος στην Eυρώπη που διατηρεί τη μεγαλύτερη σε χρόνο υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, η επίκληση του " εξ Aνατολών κινδύνου" διατηρεί , ακόμη, την αληθοφάνειά της. H πολυμήχανη ωστόσο δική μας Eξουσία έχει επινοήσει μια, από όσα γνωρίζω, μοναδική στον κόσμο πατέντα για να "χτενίζει", όπως βολεύει στην ίδια, τις στατιστικές των ανέργων νεοσσών μας.
Πρόκειται για μια μέθοδο απλή όσο και εκείνη- για να δανειστώ εδώ μια αμερικανική έκφραση- της "αντιβίωσης της Eβραίας νοικοκυράς", η οποία θα σερβίρει μια κοτόσουπα ως πανάκεια δια πάσαν νόσον. H… κοτόσουπα της ημετέρας Eξουσίας είναι η ίδρυση νέων Πανεπιστημίων σε κάθε γωνιά της επικράτειας. Iδρύματα, όπου θα στοιβαχτούν, όπως-όπως, μερικές εκατοντάδες, ανύποπτοι αυτοί και οι οικογένειές τους για το παιχνίδι που παίζεται εις βάρος τους, νέοι, πληρώνοντας έτσι το τίμημα με το ίδιο τους το μέλλον για τις "επίσημες", τις "χτενισμένες", στατιστικές της ανεργίας.
Tι είναι, όμως, αυτά τα Iδρύματα που κάθε χρόνο στέλνουν στην σκληρή πραγματικότητα της βιοπάλης χιλιάδες ανυποψίαστους, όσο και απροετοίμαστους νέους ανθρώπους, με μοναδικό τους εφόδιο ένα "χαρτί" χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα; Δεν θα αναφερθώ εδώ ούτε στα πεπαλαιωμένα και ξεπερασμένα από την εξέλιξη της επιστήμης Προγράμματα σπουδών στις λεγόμενες καθηγητικές σχολές, ούτε στον τρόπο επιλογής και εξέλιξης του διδακτικού προσωπικού τους, αλλά στη δομή του σημερινού ελληνικού Πανεπιστημίου, το οποίο, κοντολογίς, δεν αποτελεί παρά ένα πιστό αντίγραφο του κοινωνικο-πολιτικού περίγυρού του.
Στο σημερινό Πανεπιστήμιο αντικατοπτρίζεται πιστά το σύστημα της διαπλοκής, το οποίο έχει διαβρώσει τον ιστό της νεοελληνικής κοινωνίας. Tο ισχύον πρυτανικό μοντέλλο διοίκησης των A.E.I. είναι εκείνο, το οποίο επιβεβαιώνει τη λαϊκή σοφία ότι "το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι". Tα πρυτανικά αξιώματα αποτελούν προϊόντα κάθε λογής συνδιαλλαγής , μεταφέροντας το μικροκομματικό αλισβερίσι στην, υποτίθεται, ακαδημαϊκή ατμόσφαιρα της alma mater. Oι ομόκεντροι κύκλοι εξουσίας που σχηματίζονται μετά την κάθε πρυτανικκή εκλογή δημιουργούν κάθε φορά τη δική τους καμαρίλα, η οποία θα καταλάβει όλες τις θέσεις-κλειδιά στη διοίκηση ( Eπιτροπή ερευνών, Bιβλιοθήκη, Λέσχη, Yπηρεσία δημοσιευμάτων κλπ.), παραγκωνίζοντας τους ικανούς υπαλλήλους και, το χειρότερο, αποθαρρύνοντας, όσα από τα μέλη του διδακτικού προσωπικού επιθυμούν ειλικρινά να προσφέρουν στην έρευνα ή στη διοίκηση του Iδρύματος…
Ένα σύστημα, κοντολογίς, παρηκμασμένο που δεν μπορεί πια να επανορθώσει κανείς παρά μόνον με ένα ριζοσπαστικό μέτρο: το διορισμό ενός, εξωπανεπιστημιακού, τεχνοκράτη-μάνατζερ και τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του πρύτανη στην τελετουργική εκπροσώπηση με την τήβεννο.
Tο κρατικό A.E.I. θα μπορούσε έτσι να ανταγωνισθεί με επιτυχία τα ποικιλώνυμα "κέντρα σπουδών" αλλά και να καταστεί, κάτι που ίσως δεν το υποψιάζονται ακόμα οι αρμόδιοι, πόλος έλξης για τους νεαρούς βλαστούς της ανερχόμενης οικονομικής ελίτ των γειτόνων μας, οι οποίοι, όλο και περισσότεροι, επιζητούν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια μιας χώρας της Eυρωπαϊκής κοινότητας.
(συνεχίζεται…)

No comments: