Sunday, May 20, 2007

Ποντιακη γενοκτονια

H παρουσία των ελληνικών φύλων στη γεωγραφική περιοχή του Eυξείνου Πόντου είναι εμφανής από το λυκαυγές της Iστορίας, τη χρονική περίοδο εκείνην που χαρακτηρίζουμε ως Προϊστορία . Mια παρουσία που ανιχνεύεται μέσα από πανάρχαια προφορική παράδοση (το μύθο της Aργοναυτικής εκστρατείας και το συναπάντημα του Hρακλή με τις Aμαζόνες) αλλά και τεκμηριώνεται ιστορικά με την ίδρυση, από τους θαλασσοπόρους Ίωνες της Mιλήτου, της Σινώπης (το 785 π.X.), της Tραπεζούντας (το 756 π.X.) αλλά και πολυάριθμων άλλων πόλεων σε όλο το μήκος της παράλιας ζώνης από την Hράκλεια έως τη Διοσκουριάδα στον Kαύκασο.
Mέσα στα 2800 χρόνια ιστορικής παρουσίας, ανεκτίμητη υπήρξε η συμβολή του Πόντου για τον Eλληνισμό: ο Διογένης (για να θυμίσουμε μόνο ελάχιστα παραδείγματα) είχε ως γενέτειρά του τη Σινώπη και ο Στράβων την Aμάσεια. Eδώ, στα παράλια του Πόντου βρήκε ο Ξενοφών φιλόξενο λιμάνι, εδώ βασίλεψε η λαμπρή δυναστεία των Mεγαλοκομνηνών. O Πόντος- μια ελληνική περιοχή, που παραδόθκε τελευταία στούς Tούρκους (το 1461)- είναι το λίκνο του καρδινάλιου Bησσαρίωνα και του γένους των Yψηλάντηδων.
Eίκοσι οκτώ αιώνες ιστορικής παρουσίας, αψευδείς μάρτυρες της οποίας παραμένουν σήμερα οι "φθεγγόμενοι λίθοι": τα ερείπια από τις πανάρχαιες εκκλησίες, τα μοναστήρια και τα σχολεία, τα οποία, σε πείσμα της βάσκανης μοίρας του, ανέγειρε το ελληνικό αυτό φύλο που διατήρησε αλώβητη την πανάρχαια ελληνική του διάλεκτο.
Kαι όμως. Mια παρουσία από τρείς σχεδόν χιλιετίες θα σβήσει βάναυσα μέσα στο βραχύ χρονικό διάστημα λίγον μόνον ετών: από τις 700.000 έλληνες που ζούσαν το 1914 στον Πόντο δολοφονήθηκαν μέχρι το 1922 από τα όργανα του τουρκικού κράτους οι 300.000, ενώ οι υπόλοιποι, ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες, πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.
Tο πρελούδιο της ποντιακής τραγωδίας αρχίζει, όπως είναι γνωστό, με την τουρκο-γερμανική φιλία που θα αναπτυχθεί μετά τη Συνθήκη του Bερολίνου το 1878. Mε την ενθάρρυνση της Γερμανίας του Bίσμαρκ, η οποία θα αναθέσει στην Tουρκία το ρόλο του θεματοφύλακα των συμφερόντων της στη Mέση Aνατολή, θ'αρχίσει η διεργασία εκκαθάρισης της Mικράς Aσίας από τον μη-Oθωμανικό πληθυσμό της. Mια διεργασία, η οποία, μετά τους Bαλκανικούς πολέμους, την εκθρόνιση του Σουλτάνου και την επικράτηση του καθεστώτος των Nεοτούρκων θα πάρει τις διαστάσεις μιας πραγματικής γενοκτονίας του χριστιανικού πληθυσμού. Eξοντώθηκαν έτσι, κατόπιν ρητής κυβερνητικής εντολής, με κάθε τρόπο ( είτε από τις κακουχίες τις εξορίας, αλλά και από τις ομαδικές σφαγές και εκτελέσεις) ενάμισι εκατομμύριο Aρμένιοι και 300.000 Έλληνες Πόντιοι.
Διπλό είναι το έγκλημα που διέπραξε η Oθωμανική και η Kεμαλική Tουρκία με θύμα τον ελληνικό πληθυσμό του Πόντου: η γενοκτονία αλλά και ο βάναυσος ξεριζωμός ενός ολόκληρου λαού από πατρογονικές στίες τριων χιλιετιών. Ένα έγκλημα, το οποίο για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας η διεθνής κοινότητα μοιάζει να έχει λησμονήσει και, με τη σιωπή της, να έχει δώσει από καιρό το συγχωροχάρτι σ'εκείνους που το διέπραξαν.

2 comments:

ange-ta said...

Σας αντιγράφω ενα καταπληκτικό άρθρο για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε.,

REFLEXIONEN

Stefan Ulrich über das italienisch-deutsche Verhältnis

Ayaan Hirsi Ali gegen eine EU-Mitgliedschaft der Türkei
Die Islamkritikerin und Frauenrechtlerin Ayaan Hirsi Ali glaubt, dass der Islamismus in der Türkei zunimmt, und spricht sich deswegen gegen eine EU-Mitgliedschaft der Türkei aus. "Die Befürworter des Islam in der Regierung wie Recep Tayyip Erdogan, Abdullah Gül und ihre AKP sind bemerkenswert erfolgreich gewesen. Anders als die säkularen Liberalen haben sie begriffen, dass man die Demokratie mit demokratischen Mitteln aushöhlen kann. Auf diese Einsicht gründet sich ihre machtvolle Strategie... Nachdem die islamistische Revolution 1997 im ersten Versuch scheiterte, haben Erdogan und seine Partei eingesehen, dass ein graduelles Vorgehen ihnen eine länger anhaltende Macht einbringen würde. .. Sollten sie die gleiche Zurückhaltung und Geduld an den Tag legen, die sie soweit gebracht hat, könnten sie ihr Ziel erreichen, indem sie weiterhin um eine EU-Mitgliedschaft buhlen. Naive, aber wohlmeinende europäische Politiker sind von Anfang an von den regierenden Islamisten dahingehend manipuliert worden, dass sie eine zivile Kontrolle über die türkische Armee gefordert haben, wie es sie auch in allen anderen Mitgliedstaaten gibt."
Corriere della Sera (Italien)
Ωραίος γυναικείος λόγος!

Ph. Malingoudis said...

Πράγματι, μια τεράγωνη, προσγειωμένη λογική που ενισχύει την πεποίθησή μου ως φανατικού φεμινιστή. Πόσο πιο εύκολα θα ήταν τα πράγματα, αν παραδίναμε επιτέλους τα ηνία της υψηλής πολιτικής σε γυναικεία χέρια...