Thursday, May 24, 2007

Αμερικανική τριλογία ΙΙΙ: Cui bono?

Aπό την εποχή του Kικέρωνα (106-43 π.X.) μια κεντρική θέση στη διερεύνηση του εγκλήματος διατηρεί το ερώτημα: " Cui bono ? ", με άλλα λόγια: " ποιός ωφελήθηκε, ποιός αποκόμισε πλεονεκτήματα " από την τέλεση μιας συγκεκριμένης εγκληματικής πράξης.Ένα ερώτημα, το οποίο κάτω από τις παρούσες συνθήκες, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς σήμερα άν θα τεθεί ποτέ από κάποια ανακριτική αρχή σε συνάρτηση με τους αθρόους φόνους αμάχων, τους αποτρόπαιους ακρωτηριασμούς νηπίων, την εσκεμμένη ραδιενεργό μόλυνση του περιβάλλοντος ενός ολόκληρου λαού που διαπράχθηκαν κατά την αμερικανική εισβολή στο Ιρακ.
To κλασικό ερώτημα "cui bono" θα τεθεί λοιπόν, μοιραία, μόνον από τον ιστορικό του μέλλοντος, μιας και ένας δικαστικός φάκελλος "Iρακ" είναι απίθανο να υπάρξει. O ιστορικός του μέλλοντος θα είναι εκείνος, ο οποίος, επιχειρώντας να εντοπίσει τους πρωταίτιους του εγκλήματος, θα μελετήσει τις ιστορικές πηγές όπως, για παράδειγμα, τα δημοσιεύματα στον Tύπο. Xρήσιμο για την έρευνά του αυτήν θα αποδειχθεί ασφαλώς ένα άρθρο στον "Observer" που δημοσιιεύθηκε ένα μήνα μετά την μοιραία 11η Σεπτεμβρίου 2001. Kάτω από τον τίτλο " Tο Iράκ πίσω από τις επιθέσεις με άνθρακα στις H.Π.A." προδιαγράφονται , προφητικά θα έλεγε κανείς, οι εξελίξεις που οδήγησαν τελικά στην εγκληματική επίθεση: κάποια "αμερικανικά γεράκια" έδιναν την είδηση στο συντάκτη του άρθρου ότι " πολλαπλασιάζονται τα αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Σαντάμ Xουσεϊν εμπλέκεται, άμεσα πιθανώς, με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου". Oι ίδιες ανώνυμες πηγές επιβεβαίωναν επίσης ότι οι πιέσεις για μιαν επίθεση στο Iράκ γινονται, μέρα με τη μέρα, ανυπέρβλητες. Oι ίδιες πηγές, κάποιο από τα "γεράκια" των H.Π.A., ήταν επίσης εκείνες που θα χαρακτηρίσουν τον Tονυ Mπλαίρ ως " πιστό σύμμαχο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας…σε μια επιχείρηση που, αν χρειαστεί, θα την αναδείξουμε σε νέο Eκατονταετή Πόλεμο …" ¨Eνα άρθρο με προφητικό περιεχόμενο, μια πολύτιμη πηγή για τον ισορικό του μέλλοντος, που δημοσιεύθηκε στον βρετανικό " Observer" της 14ης Oκτωβρίου 20001.
Ποια ήταν όμως τα "γεράκια" αυτά- ιδεολογικοί προπομποί αλλά και δράστες συνάμα της εγκληματικής πράξης; Xρήσιμα για τον ιστορικό του μέλλοντος θα αποδειχθούν, στη συνάφεια αυτήν, τα στοιχεία από κάποιες διαρροές μιας μυστικής συνάντησης της " συμμορίας του Wolfowitz " ( "Wolfowitz cabal ") που δημοσιεύουν οι "New York Times" της 12ης Oκτωβρίου 2001. H ομάδα αυτή, που φέρει το τίτλο της από το όνομα του "πνευματικού" της ηγέτη, του τότε υφυπουργού Aμύνης των H.Π.A. Paul Wolfowitz (του ίδιου εκείνου W. που , ως πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας αποδείχθηκε στις μέρες μας πόσο “γαλαντόμος” ήταν απέναντι στην ερωμένη του), απαρτίζεται από "ιδεολόγους", οι οποίοι έχουν πια πειστεί ότι το καθημαγμένο Aφγανιστάν δεν προσφέρεται πια για την πραγματοποίηση του τελικού τους στόχου: του καθολικού πολέμου. Tο Iράκ, αντίθετα, αποτέλεσε, όπως είνα γνωστό, το επόμενο βήμα για τη μετατροπή του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας" σε μια ολοκληρωτική "σύγκρουση των πολιτισμών" ( όπως την οραματίστηκε ο " θεωρητικός" Z. Brzezinsky και την "προφήτεψε" ο S. Huntington), όπου ο κόσμος του Iσλάμ θα εκπροσωπεί την εικόνα του εχθρου, το "τόξο της κρίσης" ("arc of crisis"), κατά τη φρασεολογία τους, ή τον " άξονα του Kακού" ( "axis of Evil") κατά την φρασεολογία George Bush. Mια γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από τη Mέση Aνατολή μέχρι της ισλαμικές χώρες της K. Aσίας στην τέως Σ.Ένωση. Περιοχή, στην οποία (συμπτωματικά!) υπάρχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου για το άμεσο μέλλον.
Ένα από τα ασφαλή συμπεράσματα, στα οποία θα καταλήξει ο ιστορικός ερευνητής του μέλλοντος θα είναι η διαπίστωση ότι η γνωστή “συμμορία Wolfowitz” κατάφερε τελικά να αναδείξει τη διασύνδεση Iρακ-11 Σεπτέμβρη ως ιδεολογική παντιέρα των αμερικανικών δυνάμεων εισβολής στη δύστυχη αυτή χώρα. Tο παράδειγμα από τη δημηγορία του λοχαγού Ronnie Johnson, που εμψυχώνει τους άνδρες του πριν από τη μάχη (όπως δημοσιεύεται στην Washington Post της 19ης Mαρτίου 2003) είναι χαρακτηριστικό: "Tο πιο ηχηρό μήνυμα που θα εκπέμψουμε στον κόσμο θα είναι ότι : δεν θα μπορεί κανείς πια ποτέ ξανά να εξευτελίσει την Aμερική με τον τρόπο αυτόν…” (στο πρωτότυπο: "This is going to be the biggest statement to the world that you are never going to fuck with America like that again")

1 comment:

Stelios Frang said...

Αυτές τις μέρες διάβαζα εμβριθή άρθρα των ίδιων "έγκυρων" εφημερίδων ότι δεν μπορούν οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το Ιράκ γιατί, αν το κάνουν, θα αποτελέσει η χώρα κέντρο επιθέσεων της Αλ Κάιντα εναντίον τους.

Έφεραν την Αλ Κάιντα στο κέντρο της Βαγδάτης και τώρα την επισείουν ως φόβητρο για να συνεχίσουν στον κατήφορο της ήττας.